ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY – 12 kwietnia

12 kwietnia to Światowy Dzień Czekolady czyli najsłodszy dzień w roku. Z tej okazji CZEKOLADA – niezmiennie uwielbiana przez wszystkie dzieci – osłodziła Maluchom pobyt w Punkcie opieki nad dziećmi do lat 3 „Zaczarowana kraina”. Dzisiejsza krótka pogadanka z Dziećmi miała na celu w sposób przystępny dla najmłodszych upowszechnienie historii czekolady oraz jej wartości zdrowotnych, a przede wszystkim kształtowanie pożądanych postaw dotyczących wiedzy o zdrowym stylu życia, pokazaniu konieczności zachowania umiaru w jedzeniu słodyczy. Poznając różne rodzaje czekolady Dzieci dowiedziały się, że ta najwłaściwsza to czekolada gorzka i chociaż najmniej słodka, to najzdrowsza. 

Czekolada to jeden z najbardziej popularnych smakołyków na całym świecie. Jej podstawowe składniki to miazga kakaowa i masło kakaowe. Czekolada zawiera witaminy: A, E, wiele witamin z grupy B oraz kwas foliowy, żelazo, magnez, cynk, i potas. Surowcem do wyrobu ulubionego przysmaku dla dzieci i dorosłych jest ziarno kakaowe otrzymywane z osiągającego 10m wysokości drzewa kakaowca. Po zebraniu nasion kakaowca suszy się je, oczyszcza, pali, odtłuszcza i drobniutko mieli. Potem dodaje się tłuszcz kakaowy, cukier puder, mleko w proszku, orzechy i kawę. 

By uczcić to słodkie święto, opiekunowie dzienni przygotowali dla Dzieci czekoladowe fondue. Świeże owoce, ciasto czekoladowe, biszkopty, herbatniki, wafle, chrupki, rurki, pianki marshmallow i pyszna czekolada to połączenie doskonałe! Szkoda, że tak mocno czekoladowy dzień może zdarzyć się tylko raz w roku. 

Mniaaam!!! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *